full screen background image
Search
2019. március 24. vasárnap -
  • :
  • :

Befektetésösztönző gazdasági fórumot tartottak Miskolcon

Befektetésösztönző gazdasági fórumot tartottak Miskolcon

2018.06.12. Első alkalommal szerveztek befektetés-ösztönzéshez kapcsolódó gazdasági fórumot a Megyeháza Dísztermében, Miskolcon.

A június 7-én megtartott fórum szervezője a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség, házigazdája a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat volt. Az elsősorban önkormányzatok képviselőinek szervezett rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők megismerhessék azokat az eszközöket és lehetőségeket, amelyek segítségével egy-egy térség vagy település vonzóvá válhat a befektetők számára.

A fórumot Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki szakmai köszönőjében hangsúlyozta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a magyar megyék közül Borsod-Abaúj-Zemplén kerete a legnagyobb, ezen belül is az egyik legjelentősebb tétel az újonnan létesített vagy továbbfejlesztett iparterületek és ipari parkok bővítésének a támogatása. A vállalt indikátor területméret 2023-ig 160 hektár.

A foglalkoztatás növelése és a gazdaság fejlesztése szempontjából nagyon nagy szerepe van az ipari parkoknak. Ezt felismerve a kormány 2016-ban döntött az Országos Ipari Park Koncepcióról és annak megvalósításáról. Ennek koordinálását az állami tulajdonú Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt.-re bízta. A rendezvényen a társaság vezérigazgató-helyettese, Dr. Szarka Gábor ismertette tevékenységüket és fejlesztéseiket. Hangsúlyozta, hogy a Modern Városok Program keretében jelenleg 15 megyei jogú városban folynak párhuzamosan fejlesztéseik, amelyből az egyik legjelentősebb 90 hektáron Miskolc déli részén kerül kialakításra. Előadásában bemutatta azokat a szempontokat is, ami alapján egy-egy befektető egy adott területet kiválaszt. Az iparipark-fejlesztő cég további feladata a hazai és nemzetközi befektetők letelepedésének támogatása. Mindezt a tevékenységét a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA) szorosan együttműködve végzi.

Ezt követően Nagy Viktória, a HIPA osztályvezető asszonya és vezető tanácsadója mutatta be a Nemzeti Befektetési Ügynökséget és annak eredményeit. Az Ügynökség, mint kormányzati háttérintézmény legfontosabb feladata a Magyarországra irányuló beruházások számának és volumenének, valamint ezáltal a teremtett munkahelyek számának növelése. Ennek érdekében a befektetni szándékozóknak széleskörű szolgáltatásokat és támogatásokat nyújtanak. Tevékenységük sikerességét számos elismerés és pozitív befektetői döntés is bizonyítja. 2017-ben összesen 18 pozitív befektetői döntés született Észak-Magyarországon.

A nemzeti szinten megvalósuló tevékenységeket követően két megyei példával ismerkedhettek meg a résztvevők. Miskolc Megyei Jogú Város vállalkozásfejlesztési és befektetés-ösztönzési programmal rendelkezik. A Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatósága felel a program megvalósításáért. A rendezvényen Dányi Éva, gazdaságfejlesztési HR szakértő és Illovai Ádám, gazdaságfejlesztési tanácsadó mutatták be az elérhető szolgáltatáscsomagokat, amellyel a város a befektetések számának növelését segíti.

A nagyvárosi példát egy kistelepülésé követte. Kovács Béla Szilárd, polgármester egy rendkívül hátrányos település –Hangony Község– törekvéseit mutatta be, és azt hogy települések együttműködése és összefogása által is van lehetőség bizonyos fokú gazdaságfejlesztésre.

A rendezvény a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Foglalkoztatási Paktum keretében került megszervezésre. A lezajlott fórumot követően az elkövetkező években további hasonló rendezvényekre kerül majd sor, amelyek kifejezetten a vállalkozások fejlesztését is segítik.

Forrás/fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Borsod-Abaúj-Zemplén megye, fórum, gazdaság, Miskolc, TOP
Close