full screen background image
Search
2020. július 3. péntek -
  • :
  • :

Befejeződött a fertődi kiskastély felújítása

Befejeződött a fertődi kiskastély felújítása

2016. január 11. Befejeződött a fertődi Esterházy-kastély egykori jószágkormányzói épületének, a kiskastélynak a rekonstrukciója, ezzel lezárult egy hat éven át tartó, átfogó fejlesztési program.

Egyúttal elkezdődött egy újabb beruházás, másfél milliárd forint állami támogatásból megújul a főépület nyugati szárnya – közölte a hétfői ünnepségen L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára. Felidézte, hogy az Esterházy-kastély és környezete felújításának első üteme 2009-ben kezdődött. Akkor megújult többek között a díszudvar, a homlokzat, a bábszínház tetőszerkezete.

A második ütemben helyreállították például a Marionettszínházat és a narancsházat, visszaépítették a barokk víztornyot is. A most lezárult harmadik szakaszban mintegy másfél milliárd uniós támogatásból rendbe hozták a kastélyt egykor kiszolgáló épületet, a jószágkormányzóságot, az úgynevezett kiskastélyt. Továbbá kialakítottak egy belső udvart, ami újabb rendezvényteret jelent a kastélynak. Emellett létesült egy új épületszárny és újabb műtárgyakkal gazdagodott a Mária Terézia-kiállítás, valamint berendeztek egy barokk színháztörténeti tárlatot is.

Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója elmondta, hogy a kiskastélyban kapnak helyet a rendezvényközpont irodái, a próbatermek, az öltözők. Egyúttal több mint 30 képet restauráltattak a Szépművészeti Múzeummal, amelyek folyamatosan kerülnek majd vissza Eszterházára.

A negyedik fejlesztési szakasz kivitelezési munkálatai is elkezdődtek már, a kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója kizárólag állami támogatásból valósul meg. Ennek részeként a kincstár visszakerül a helyére és visszaviszik az Esterházy-kincseket is a Szépművészeti Múzeumból, amelyeket egy új kiállításon lehet majd bemutatni.

Galántai Esterházy Antal herceg kiemelte beszédében, hogy a fejlesztésekkel Eszterháza kisugárzása olyan lesz, hogy nemcsak Bécsből, hanem még messzebbről is idefognak jönni a látogatók.

Az Eszterháza Kulturális Központ vagyonkezelésébe tartozik még a nagycenki Széchenyi-kastély is, ott is felújítások lesznek idén – jelezte L. Simon László. Utalta arra, hogy 225 éve született Széchenyi István és az évforduló alkalmából sor kerül a kastély kápolnájának a rekonstrukciójára, bővül és megújul a jelenleg is látható állandó kiállítás. Ezekre külön-külön mintegy 130 millió forintot tudnak fordítani – tette hozzá a főigazgató.

Az Esterházy-kastély és környezete megújítására, a négy fejlesztési ütem beruházásainak megvalósítására összesen mintegy 7 milliárd forint állami és uniós támogatást fordíthattak eddig – összegzett Bodrogai László Anzelm.

MTI

A képen: számítógépes programmal összerakott panorámafelvételen a felújított fertődi Esterházy-kastély Kiskastély-Jószágkormányzóság épülete és az előtte lévő udvar az átadási ünnepség napján, 2016. január 11-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.