full screen background image
Search
2020. június 3. szerda -
  • :
  • :

Barátságuk komoly múltra tekint vissza

Barátságuk komoly múltra tekint vissza

2019.05.27. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke megbeszélést folytatott Yu Hongqiu asszonnyal, a kínai Henan Tartományi Bizottság párttitkár-helyettesével és az őt kísérő politikai és gazdasági delegáció tagjaival, pénteken.

Yu Hongqiu asszony, Henan Tartományi Bizottság párttitkár-helyettese a megbeszélésen elmondta, a kínai és a magyar barátság komoly múltra tekint vissza, melyet elsősorban a két ország vezetői mozdítottak elő, de a helyi kapcsolatoknak is nagyon fontos szerepe van ebben. „Magyarország nyitott a baráti együttműködésre, melyet a napokban lezajlott magas szintű találkozások is bizonyítanak. Ezek által mélyül a politikai bizalom és erősödnek az érdemi
együttműködések”- tette hozzá.

Yu Hongqiu fontosnak tartja a magyarországi önkormányzatokkal való szoros együttműködést, hiszen „a gazdaság fejlődését az emberi kapcsolatok és a tapasztalatcsere révén lehet erősíteni”.

„Örülök, hogy a kínai és magyar kapcsolatfelvétel 70 éves jubileumi évfordulója tovább mélyíti a két nép barátságát”- kezdte üdvözlő gondolatait Németh Zoltán megyei elnök. Majd emlékeztetett: „a Kommunista Népköztársaság megalakulása után Magyarország volt az első, aki felvette a diplomáciai kapcsolatokat Kínával. A gazdasági kapcsolatok dinamikus alakulásának eredménye, hogy jelenleg Kína Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere”. Németh Zoltán hangsúlyozta „szeretnénk, hogy Magyarország és Győr-Moson-Sopron megye legyen Kína számára a kapu a nyugat felé”.

Fu Jing, Henan Tartomány Bizottsága Külügyi Bizottsági Hivatalának főigazgatója bemutatva a tartományt elmondta, Henan gazdasága az 5. legerősebb Kínában, területe 167 ezer km2, lakossága 108 millió fő.

Zhang Yanming, Henan Tartomány Kereskedelmi Osztályának főigazgatója a megbeszélésen a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését javasolta az élelmiszer feldolgozás, a gép- és berendezésgyártás, valamint a turisztikai kapcsolatok erősítése terén.

A delegáció gazdasági küldöttsége a megbeszéléseket követően a Péri Reptéren tett látogatást, ahol a reptér bejárása után megismerhették a térségben rejlő fejlesztési lehetőségeket. A megbeszélésen elhangzott: „a reptér fekvése különösen is előnyös, hiszen innen további két ország elérhető, emellett a Magyar Állam a külföldi befektetők számára kedvező gazdasági környezetet és támogató adórendszert alakított ki.”

Az elmúlt napokban Kövér László házelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta Li Csan-su-t a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnökét, valamint Menczer Tamás, a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára pedig Yu Hongqiu-val tárgyalt.

Henan tartománnyal 1,5 éve intenzív a kapcsolatunk, melynek alapja, hogy megyénk 2014-ben testvérmegyei megállapodást írt alá Wang Guosheng, Hubei Tartomány akkori kormányzójával, aki azóta Henan tartomány pártfőtitkára lett.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormáynzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Győr-Moson-Sopron, Henan, Kína, Németh Zoltán
Close