full screen background image
Search
2021. január 22. péntek -
  • :
  • :

Az Árpád Pálinka lett Békés Megye Pálinkája 2016-ban

Az Árpád Pálinka lett Békés Megye Pálinkája 2016-ban

2016.04.20. Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a megyei önkormányzat a Békés Megye Pálinkája 2016 versenyt, amit  a békéscsabai Árpád Pálinka nyert el.

A Békés Megyei Önkormányzat számára fontos az értékek megőrzése, bizonyítja ezt az is, hogy arra sarkallja a megye településeit, alakítsák meg értéktár bizottságaikat. Értéktár túrákat szervez, gyűjti értékeit, védi a hungarikumokat és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a megyei értékeket minél többen és minél többfelé megismerjék. E törekvésnek megfelelően a megyei önkormányzat múlt évben egy új kezdeményezést indított útjára: minden évben Békés Megye Pálinkája címet adományozza egy pálinkafőzdének.

Az önkormányzat által meghirdetett versenyen Békés megyei kereskedelmi pálinkafőzdék vehetnek részt az általuk készített különböző fajtájú pálinkákkal. Ezek közül a szakmai zsűri választotta ki az idei nyertest, ez egy lepotica szilvából készült pálinka, amit a békéscsabai Árpád Pálinka, a 2015-év Legeredményesebb Pálinkafőzdéje nevezett a versenyre.

– Évente több tucat alkalommal ajándékozunk italt és különböző Békés megyei gasztronómiai terméket partnereinknek, cégeknek, ide látogató politikusoknak. Szerettük volna ezt az alkalmat is kihasználni arra, hogy azt a hungarikumot, amely Békés megyében nagyon magas színvonalon készül, ilyen módon is tovább népszerűsítsük – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Hozzátette: a megye településeinek figyelmébe ajánljuk az idei Békés Megye Pálinkáját, és kérjük őket, hogy lehetőségeikhez mérten ajándékozási célra ők is ezt az italt vásárolják.

arpad-palinka

A Békés Megye Pálinkája 2016 versenyfelhívásra összesen 14 mintát küldött be három kereskedelmi főzde: az Éden-tó Szeszfőzde Bt., a Kisrét Manufaktúra Kft. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra. A nevezett minták között kajszibarackból, kétféle szilvából, birsből, kétféle szőlőből, málnából, cigánymeggyből, ribizliből készült pálinkát bírált a zsűri, ezek közül került ki a legjobb, amire az ítészek a maximális 20 pontot adták. Négy jellemzőt vizsgált a zsűri: a tisztaságra a tiszta jelzőt kapta a minta, az illatra a könnyű, gyümölcsös meghatározást, ízét kirobbanónak, hosszúnak minősítették, a harmóniáját pedig fantasztikusan elegánsnak.

A hagyományteremtő céllal elindított címet a győztes pálinkafőzde használhatja, az ezt tanúsító címkét elhelyezheti a nyertes pálinkát tartalmazó üvegeken. A Békés Megyei Önkormányzat pedig vállalja, hogy egy éven keresztül a nyertes pálinkafőzdétől vásárol pálinkát protokoll célokra 2 és 0,4 deciliteres kiszerelésben.

A pálinkáról: honnan a név, Árpád Pálinka?
A történet a nagypapámnál kezdődik, aki nagyon melegszívű, dolgos ember volt. Szerették a falubéliek, melyet ő barátsággal és jó, ízletes pálinkával hálált meg. Tőle van az apám neve és az enyém is. Édesapám 1978 óta főzi a pálinkát, tőle tanultam meg a szakma minden titkát. Ahogy beletanultam a pálinkafőzésbe, úgy nőtt a hitem és az elkötelezettségem a szakma és a családi pálinkáink iránt. A családi név és a pálinka iránt érzett tisztelet kötelez arra, hogy a legjobb tudásommal, szívvel- lélekkel főzzem a pálinkát és nővéremmel karöltve felelősséggel vezessük cégünket – tudatta Nagy Árpád ügyvezető.

A nyertes pálinka lepotica szilvából készült, ez egy Szerbiából származó, korai szilvafajta, július végén, augusztus elején érnek valódi kék, nagy, tojásdad alakú termései. Nevének jelentése: szépség. A lepotica pálinka több szállal is kötődik a megyéhez. A gyümölcs a családi tulajdonban lévő 6 hektárnyi szilvaültetvényen termett helyi munkaerő gondozásában, helyben élők szüretelték, és a főzést is megyei mester felügyelte, végezte. Igazi Békés megyei pálinkáról beszélünk, ami nagyon intenzív, kellemes szilva virágillattal indító, könnyed ital, bátran ajánlható hölgyeknek is. Ízében a hagyományos szilvapálinkáktól eltérő, különleges, édeskés ízvilág fedezhető fel, gyömbérrel és virágos, mézes jegyekkel. Rendkívül komplex, hosszú utóízű párlat, melynek szárazpróbája fahéjas jegyeket hagy maga után a pohárban.

A képen Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke és Ifj. Nagy Árpád. Fotó: Zentai Péter

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Békés megye, Békéscsaba, gasztronómia, önkormányzat, pálinka
Close