full screen background image
Search
2020. december 2. szerda -
  • :
  • :

Átadták az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti szakaszát

Átadták az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti szakaszát

2016.10.25. Áder János köztársasági elnök adta át kedden délután az M86-os gyorsforgalmi út még hiányzó, Hegyfalu és Csorna közötti szakaszát.

A 33,4 kilométer hosszúságú szakasz átadásával sikerült Szombathelyet is bekötni a hazai gyorsforgalmi úthálózatba, a fejlesztésnek köszönhetően 91,7 kilométeren 2×2 sávon épült ki gyorsforgalmi út Győr és Szombathely között, a teljes beruházás összköltsége meghaladta a 158 milliárd forintot.

Az új gyorsforgalmi út tehermentesíti a régi 86-os főút mentén fekvő településeket az átmenő forgalomtól, és a vasi megyeszékhelyről az M1-es autópálya használatával két óra alatt elérhetővé teszi Budapestet. Az utat kora este nyitják meg a forgalom előtt.

Valóra vált a szombathelyiek egyik álma, mert az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti szakaszának megépítésével már autóúton is megközelíthető a vasi megyeszékhely – hangsúlyozta a köztársasági elnök az út ünnepélyes átadásán, Beled közelében.

A vidéken élők visszanyerték jogukat a nyugodt, zaj- és pormentes élethez – mondta az államfő, egyben emlékeztetett arra is, hogy a 85-ös és a 86-os út a legveszélyesebbek közé tartozott Magyarországon. Az út része lesz a 65-ös európai közlekedési folyosónak, amely a Balti-tengert köti össze Rijekával, ehhez kapcsolva Mosonmagyaróvárt, Csornát, Zalaegerszeget és Nagykanizsát is – mondta a köztársasági elnök.

Az elnök elmondta, jól időzített az átadás időpontja, mert a hosszú hétvégén az egész ország útra kel, hogy mindenszentek és halottak napja alkalmából leróják tiszteletüket a temetőkben. A következő héttől pedig könnyebben juthatnak munkába az út mentén élők – fűzte hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy a térség közlekedései viszonyait javította csaknem egy éve az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülő szakaszának átadása is, amellyel jelentős mértékben csökkent a rábaközi városon keresztülhaladó teherforgalom.

ader-janosÁder János köztársasági elnök beszédet mond az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti szakaszának átadásán Beled határában 2016. október 25-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: tizenkét település lélegzik fel a 92 kilométernyi autóút megépítésével.

Szavai szerint 2000-ben még mindössze 530 kilométernyi gyorsforgalmi útja volt Magyarországnak, a hálózat sűrűsége kevesebb mint az egyharmada volt az európai átlagnak, az elmúlt 15 évben viszont, köszönhetően a hazai és uniós forrásoknak, 947 kilométernyi úthálózat, benne 507 kilométer gyorsforgalmi út készült el. Hozzátette: az a terv, hogy a következő 5-6 évben több út épüljön meg, mint amennyi 2000-2015 között megépült.

“Nem kevesebb mint 949 kilométer utat fogunk építeni, ebből 615 kilométer lesz a gyorsforgalmi út, 140 kilométer a kétszer kétsávos főút, és bekötőutak tömege épül majd meg” – jelentette ki.

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója elmondta: az M86-os megépítése az elmúlt három év legjelentősebb közúti beruházása. Hozzáfűzte: az M86-os gyorsforgalmi úton 92 kilométerén 13 külön szintű csomópont és 13 körforgalom épült meg, a teljes beruházás költsége szavai szerint több mint 150 milliárd forint volt, aminek egy részét az Európai Unió, másik részét a magyar kormány biztosította. A kivitelezés jó minőségben, határidőre készült el.

Hende Csaba (Fidesz) Szombathely országgyűlési képviselője az ünnepségen úgy fogalmazott: áldás az elkészült út mindenkinek, aki közlekedik rajta, hiszen biztonságban, gyorsan és kényelmesen és kevesebb üzemanyagot fogyasztva juthat el rajta a céljához. A politikus emlékezetett arra: 2010-ben az előző szocialista kormányzat által is megígért útból mindössze 3,5 kilométer volt kész, a folytatáshoz pedig sem az anyagi források, sem a szükséges engedélyek, a területek kisajátítása nem voltak meg.

m86-mtiAz M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti új szakasza Beled határában az átadás napján, 2016. október 25-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hozzátette, a jelenlegi kormányzat viszont nemcsak megígérte, de meg is építtette az utat, végrehajtva a régióban az elmúlt évtizedek legnagyobb közúti közlekedési beruházását.

Ágh Péter (Fidesz), Hegyfalu és térségének országgyűlési képviselője, Vas megye fejlesztési biztosa köszöntőjében arról szólt, hogy az átadott útszakasz okozta változás Vasegerszeg, Vámoscsalád és Répcelak 3400 lakójának életében lesz a legszembetűnőbb, “otthonaikba a kamiondübörgés helyett a megnyugtató csend és harmónia költözik”.

Gyopáros Alpár (Fidesz), Csorna és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt 6 évben csaknem 54 kilométernyi gyorsforgalmi út épült meg, de a munkát tovább kell folytatni, például az M85-ös Csorna és Sopron közötti gyorsforgalmi szakasz mielőbbi átadásával, illetve a 83-as főút Győr és Pápa közötti szakaszának megépítésével új nyomvonalon.

A vezető képen: Áder János, köztársasági elnök (b4), Kiss Róbert, a Strabag ügyvezető igazgatója (b), Ágh Péter, Hegyfalu és térségének országgyűlési képviselője, Vas megye fejlesztési biztosa (b2), Gyopáros Alpár, Csorna és térségének fideszes országgyűlési képviselője (b3), Hende Csaba, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője (b5), Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára (b6), Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. vezérigazgatója (b7) és Németh Miklós, a Közgép vezérigazgatója átvágja a nemzetiszínű szalagot az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti szakaszának átadási ünnepségén Beled határában 2016. október 25-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Áder János, Ágh Péter, Csorna, Gyopáros Alpár, Győr-Moson-Sopron, Hegyfalu, Hende Csaba, közlekedés, Nagy Róbert, Szombathely, Tasó László, utak
Close