full screen background image
Search
2020. október 27. kedd -
  • :
  • :

Átadták az 53-as és az 54-es főút megújult szakaszait

Átadták az 53-as és az 54-es főút megújult szakaszait

2016.10.27. Átadták az 53-as és az 54-es főút több mint 20 kilométeres, a komplex útfelújítási programban modernizált szakaszait csütörtökön.

Nemes-Nagy Tibor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten tartott ünnepségen elmondta: az útfelújítási programban 69 milliárd forint hazai forrásból összesen közel 600 kilométernyi utat modernizálnak országszerte. Hangsúlyozta: egy európai színvonalú úthálózat kiépítése érdekében folytatódik a következő években a magyarországi közúthálózat fejlesztése. Erre 2017-ben és 2018-ban összesen 100 milliárd forint összegű hazai és 50 milliárd forint uniós forrást fordít a magyar állam.

Kiemelte: Bács-Kiskun megye az ország legnagyobb területű és népességű megyéje, amelynek gazdasági szerepe is jelentős. A versenyképes közúthálózat kiépítése elengedhetetlenül fontos itt és országos szinten is, mivel ez nagyban hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez – emelte ki. A vezérigazgató szólt arról, hogy 2017-től a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fogja ellátni a többezer kilométeres hazai kerékpáros úthálózat karbantartási és üzemeltetési feladatait is.

Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun megyei igazgatója elmondta: az 53-as és az 54-es főutat érintő felújítás két projekt keretében valósult meg. Az országos Komplex Útfelújítási Program keretében 20 kilométernyi főút rekonstrukcióját oldották meg mintegy 2,9 milliárd forint összegből. Az egybefüggő útszakasz felújítása érdekében azonban további négy kilométert a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját forrásából újított fel.

Tájékoztatása szerint a május óta folyó munkák során az érintett útszakaszokon legalább kétrétegű burkolatmegerősítés történt, de a nagyon rossz minőségű utakra három rétegben került új aszfalt. Megújult mindenhol az árok, a padka és a teljes vízelvezető rendszer, minden közlekedési jelzőtábla és szalagkorlát. Pirtó határában két forgalomlassító sziget is épült, mindenhol újrafestették az útburkolati jeleket, és számos változtatható jelzésképű digitális táblát helyeztek ki.

A megyei igazgató jelezte, hogy további 35 kilométernyi útszakasz felújításának előkészítése zajlik.

Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen kiemelte: az 53-as és az 54-es főút soltvadkerti találkozásának mintegy öt kilométeres szakaszát naponta 10-12 ezer jármű használja. A terhelés nagy mértékű útállapotromlást okoz, már hat-nyolc éve időszerű volt, hogy ezt orvosolják.

MTI

* A kép illusztráció
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, Font Sándor, közlekedés, Nemes-Nagy Tibor, Sztana Zoltán
Close