full screen background image
Search
2019. június 25. kedd -
  • :
  • :

Átadták a hajdúnánási szociális szövetkezet vágóhídját

Átadták a hajdúnánási szociális szövetkezet vágóhídját

2018.08.29. Átadták a Hajdúnánási Tartósító és Építő Szociális Szövetkezet vágóhídját szerdán, az önkormányzati tulajdonban lévő telken a 200 négyzetméteres üzem 78 millió forintba került, a pénz 60 százaléka állami támogatás, 40 százaléka pedig önkormányzati önerő volt.

Az átadáson Hoffmann Imre, közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkár elmondta, az értékteremtő közfoglalkoztatás eredményeire remek példa a szövetkezet vágóhídjának felépítése.

Kifejtette, a közfoglalkoztatással a kormány azt szeretné elérni, hogy értékteremtő programokat vezessenek be, amelyek folyamatos munkavégzést biztosítanak, s amelyek mindenki számára elérhetők. A kormány ezt átmenetinek szánta, ugyanis a végső cél az, hogy az emberek visszakerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra.

A helyettes államtitkár elmondta, napjainkban 251 ezren keresnek állást, míg 2011-ben 582 ezer volt a számuk. Ugyanakkor 2011-ben 75 810 közfoglalkoztatott volt, 2016-ban 223 500, míg az idén júliusban már csak 142 900.

“Új kihívással nézünk szembe, a munkaerőhiánnyal” – mondta Hoffmann Imre. Hozzátette, nagy kérdés, hogy milyen hatékonysággal tarthatók fenn a kisüzemek és a szociális szövetkezetek. Közölte, a Belügyminisztérium támogatja azt, hogy aki akar és képes, tudjon dolgozni, éppen ezért a szociális szövetkezeteknek kiegészítő támogatást nyújtanak.

Tiba István (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője elismerően szólt az értékteremtő közfoglalkoztatásról. Úgy vélte, a térség települései jó ötletekkel, jó gyakorlatokkal segítik egymást.

Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a szociális szövetkezet jelentős feldolgozó tevékenységet végez, amelynek újabb állomása a most átadott vágóhíd. A vágóhíd hetente 20 sertés vágására alkalmas, bérvágást is vállal. Hozzátette, még az idén egybe építik a vágóhidat és a feldolgozó és tartósító üzemet, ami már az uniós jogszabályoknak is megfelelő lesz.

A szociális szövetkezet 2014. decemberében kezdte meg működését, honlapja szerint élelmiszer-feldolgozást és építőipari tevékenységet végez, 15 ember alkalmazásával. Ők kőműves és asztalos szakemberek, zöldség-gyümölcs előkészítő és tartósítással foglalkozó munkatársak.

A vágóhídra hat új munkást vettek fel.

MTI




Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Hajdú-Bihar megye, Hajdúnánás, Hoffmann Imre, önkormányzat, Szólláth Tibor
Close