full screen background image
Search
2020. október 29. csütörtök -
  • :
  • :

Áder: Szigetvár védői példát mutattak az egész világnak

Áder: Szigetvár védői példát mutattak az egész világnak

2016.08.07. Felavatták a Szigetvár 1566-os védőinek tiszteletére emelt szoborcsoportot a szigetvári várban szerdán, az ünnepségen részt vett Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, valamint Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes.

Áder János köztársasági elnök Szabó Tamás Munkácsy-díjas szobrászművésznek a hadvezért és katonáinak tömegét ábrázoló alkotásánál hangsúlyozta: Zrínyi Miklós 450 évvel ezelőtt megmutatta, hogy az áldozat sosem hiábavaló és a legnagyobb csatákat nem a fegyverek, hanem jellemek és erények vívják.

Zrínyi Miklós az ostrom napján tudta, Szigetvár nemcsak a haza végvára, de utolsó bástyája mindannak, ami számára érték – fogalmazott az államfő. A hadvezér tudta azt is, hogy a vár falainál sokkal többet és fontosabbat kell megvédenie: a királyt, a hazát, amelyet ősei is hősiesen védelmeztek, a földet, amely otthonául szolgált és a keresztény népközösséget, az európai hagyományokat is. Védte az örökséget, amelybe beleszületett, amellyel azonosnak vallotta magát, büszke horvát volt és igaz magyar hazafi: benne a kettő mindig békében megfért egymással – jelentette ki az államfő.

Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy Zrínyi rangja és vagyona okán távol tarthatta volna magát a fegyveres harctól, ő azonban azt gondolta: akinek születése másokénál több lehetőséget adott, annak a felelőssége is nagyobb, ezért állította a haza szolgálatába főúri méltóságát és kiváltságait. A köztársaság elnök emlékeztetett arra, hogy az uralkodói segítségre hiába váró szigetvári várvédők, magyar és horvát vitézek 34 napon át tartották magukat a félelmetes túlerővel szemben.

Hét nagyobb rohamot vertek vissza és egyre hátrébb szorulva, az újváros, majd az óváros elestét követően, fogyatkozó erővel sem jutott eszükbe a kínált kegyelmet elfogadni – emlékezett. Áder János kiemelte, hogy Szigetvár hős védői elestek, de példát mutattak az egész világnak. Zrínyi Miklós portréját az ostromot követő években kézről kézre adták az emberek, a hadvezérről külföldi krónikások meséltek, a bátor kirohanást német népénekek is megörökítették.

szigetvar-emlekhelyA Zrínyi Miklóst és katonáit ábrázoló kompozíció Szabó Tamás szobrászművész alkotása. Középen Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke (b) és Vass Péter, Szigetvár polgármestere (j). MTI Fotó: Sóki Tamás

“Így lett bukás helyett megdicsőülés Szigetvár eleste, amikor egy maroknyi magyar és horvát vitéz életét adta azokért az értékekért, melyek ma is európaiságunk alapját jelentik” – mondta. Az államfő szavai szerint a várvédők tudták, a küldetésükön nemzetek sorsa múlhat és bátran meghaltak azért, hogy mások élhessenek, áldozatukkal, hősiességükkel maguk is az európai örökség részévé váltak.

“Nincs az a hadi siker, nincs az a fényes győzelem, amellyel méltóbban kiérdemelhették volna, hogy Európa védelmezőinek panteonjában tiszteljük őket” – jelentette ki Áder János, utalva arra, hogy 1566 fordulópont volt az egymásnak feszülő erők küzdelmében, mert a hadjáratnak vége szakadt, az oszmán hódítás megtorpant. A szigetváriak kivívták az ellenség tiszteletét, nekünk pedig máig hitet és erőt adnak, példájuk most, 450 év után is éppoly fényesen ragyog – hangoztatta. Hozzátette: Zrínyi és a szigetvári vitézek hősiessége 450 éve üzeni minden magyarnak: “a haza minden előtt”.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő rendkívüli jelentőségű hőstettnek nevezte a hadvezér és a magyar-horvát védők 450 évvel ezelőtt tanúsított helytállását. Az ostrom Európa-szerte csodálatot váltott ki, hiszen bizonyossá vált: meg lehet állítani az oszmán hatalmat a Bécs felé vezető úton és gátat lehet szabni a török észak felé terjeszkedésének – fogalmazott.

A horvát államfő megjegyezte: Horvátországban Zrínyi Miklós nevét büszkeséggel ejtik ki, ha áldozatvállalásról van szó, a hadvezér számos neves horvát művészt megihletett, közterületeket és a legmagasabb kitüntetetést is róla nevezték el.

Áldozatvállalásra, állhatatosságra ma, békeidőben is szükség van, hiszen a jövőnket építjük – hangsúlyozta Kolinda Grabar-Kitarovic, akinek szavai szerint az 1566-os ostrom évfordulóján a demokráciát, az emberi jogokat, az emberi méltóságot, a népek és nemzetek közötti politikai egyenjogúságot is ünnepeljük, ezen értékeket Horvátország és Magyarország az Európai Unió tagjaként nagyra becsüli.

szigetvar-mtiVeysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Török-Magyar Barátság Parkban, Szigetvár közelében. MTI Fotó: Sóki Tamás

A horvát államfő utalva arra, hogy a szoboravatón a NATO-tag, uniós tagjelölt Törökország is képviselteti magát, fontosnak nevezte az együttműködést, fejlődési perspektívák kialakítását az országok között annak érdekében is, hogy útját állják a nem ezen célokat szolgáló békétlenségeknek, ellentéteknek.

Az ünnepség a Török-Magyar Barátság Parkban folytatódott, ahol Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes azt mondta: a török és a magyar azon kevés nép közé tartozik, amelyeknek sikerült a történelemben megélt ellentéteket egységgé alakítaniuk. A történelemből nem ellenségeskedést, hanem békét, testvériséget és barátságot tudtak teremteni, ehhez nagyban hozzájárult az oszmán birodalom is – tette hozzá.

A politikus szavai szerint “azokat a területeket, ahol az oszmán birodalom terjeszkedett, nem elfoglalta, nem legyőzte, hanem oda érkezett, a hódítása alá eső területeken nem tiltotta be az ott élők vallását, nyelvét és az oszmánok sohasem követtek el népirtást”.

“E szellemben működhet együtt Magyarország, Horvátország és Törökország, s kívánom, legyen a barátság park e három ország közti végtelen barátság megőrzésének szimbóluma” – fogalmazott a török miniszterelnök-helyettes.

Veysi Kaynak köszönetet mondott Magyarországnak a török-magyar közös emlékhelyek ápolásáért, megőrzéséért, Nagy Szulejmán szigetvári türbéjének megtalálásáért és a magyar kormánynak azért, mert a törökországi puccskísérlet után közvetlenül támogatásáról biztosította a Törökországot.

A közjogi méltóságok koszorúkat helyeztek el a Zrínyi és a hős várvédők szobránál, valamint a Török-Magyar Barátság Parkban.

MTI

A vezetőképen: Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Szigetvár 1566-os védőinek tiszteletére emelt szoborcsoport avatásán 2016. szeptember 7-én. A Zrínyi Miklóst és katonáit ábrázoló kompozíció Szabó Tamás szobrászművész alkotása. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Áder János, Baranya megye, megemlékezés
Close