full screen background image
Search
2018. november 17. szombat -
  • :
  • :

A turisztikai termékfejlesztés jó gyakorlatait tanulmányozták Horvátországban

A turisztikai termékfejlesztés jó gyakorlatait tanulmányozták Horvátországban

2017.10.31. Október 17-20. között a nemzetközi filmfesztiváljáról híres Motovunban tartották a a Zala Megyei Önkormányzat részvételével megvalósuló INSIGHTS projekt – “Integrált Lassú, Zöld és Egészségközpontú Turizmus Stratégiák” – multilaterális tematikus találkozóját és transznacionális műhelymunkáját. A zöld- és egészségturizmus témájára fókuszáló esemény házigazdája a Közép-Isztria Helyi Akciócsoport volt.

Az esemény során a résztvevő partnerek megismerkedhettek Közép-Isztria régió legjobb gyakorlataival, melyek közül kiemelkedett az egykori Triesztet és Poreč városát összekötő keskenyvágányú vasútvonal helyén, három egymást követő uniós társfinanszírozással megvalósított projekt segítségével kialakított Parenzana kerékpáros útvonal.

A tematikus találkozón a partnerek megismerkedhettek az Isztrián alkalmazott összehangolt turisztikai termékfejlesztés folyamatával a zöld útvonalakhoz kapcsolódóan, valamint az ún. “slow-food” koncepció gyakorlati alkalmazásával a térség legrégebbi agroturisztikai családi vállalkozásánál, az Ograde falusi szálláshelyen.

A térség közigazgatási központja, Pazin turisztikai kínálatának megismerését követően a projekt megvalósításának aktuális ügyeiről tárgyaltak a résztvevők. A program zárásaként a szlovén – horvát partnerek szeptemberi kétoldalú találkozóján szerzett tapasztalatok megvitatását követően SWOT workshopra került sor, majd megállapodás született arról, hogy a következő multilaterális projekt találkozót 2018. márciusában tartják Zala megyében.

A projektről
A 30 hónapig tartó projekt (2017. január – 2019. június) az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Előcsatlakozást Segítő Eszköz (IPA) által finanszírozott Interreg Duna Transznacionális Program keretében került jóváhagyásra.

Az INSIGHTS projekt arra keresi a választ, hogyan lehet turisztikailag vonzóbbá tenni a régiókat olyan turizmus stratégiák kidolgozásával, amelyek a természeti és kulturális erőforrások megóvását helyezik középpontba. Az INSIGHTS projektben résztvevő régiók mind kimagasló természeti és kulturális adottságokkal rendelkeznek, ezenfelül nagyszerű lehetőség nyílik számukra a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban, amely egy gyorsan fejlődő rekreációs trend.

A partnerek szoros együttműködésben dolgoznak az érintettekkel nyolc régióban, hogy releváns helyi visszajelzéseket szerezzenek a turizmus jelenlegi helyzetéről, valamint ötleteket és javaslatokat a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban rejlő új lehetőségekről. Nyolc integrált fenntartható turizmus stratégia kerül kidolgozásra a partner régiók által és ezek alkalmazhatóak lesznek az egész Duna Régió területén.

További információ az INSIGHTS projektről : www.interreg-danube.eu/insights

Kapcsolat:
Tóth Emőke, Pons Danubii Európai Területi Társulás, Szlovákia
vezető partner
Námestie generála Klapku 1, Komárno, Slovakia
Email: komunikacia@ponsdanubii.eu, telephone: +421 353 811 327

Eva Vovk, Szlovénia Szíve Fejlesztési Központ, Szlovénia
kommunikációs tevékenységek koordinátora
Kidričeva 1, 1270 Litija, Slovenia
Email: eva.vovk@razvoj.si, telephone: +386 1 896 27 17

Forrás/fotó: Zala Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Horvátország, INSIGHTS, turizmus
Close