full screen background image
Search
2019. március 24. vasárnap -
  • :
  • :

A turisztikai fejlesztések a kilenc- és a négylyukú között

A turisztikai fejlesztések a kilenc- és a négylyukú között

2018.07.04. A szinte teljes egészében magyarok lakta határmenti, de már a román oldalon lévő Ottományban tartották azt a projektnyitó rendezvényt, a “Hídtól hídig” elnevezésű projekt kapcsán. A RO-HU interreg projekt két résztvevője Hortobágy és Szalacs község, és az elnevezés a híres hortobágyi Kilenclyukú híd és az ennek mintájára épült szalacsi négylyukú hídra hajaz (Povolny Ferenc tervezte mindkettőt), valamint a partnerségen alapuló, kölcsönös fejlesztésekre. Cél a természeti értékek védelme, a vidéki kulturális értékek népszerűsítése a térségben.

Az EU-s támogatásra épülő, 1,4 millió eurós összköltségű projekt nyitórendezvényén Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is köszöntötte a vendégeket. Ennek során elmondta, hogy az elkövetkező 2 év alatt, reményei szerint ösztönző erővel kell hatnia a projektnek a térség gazdasági befektetéseire, emellett új lehetőségek alakulhatnak ki általa.

A romániai Szalacs polgármestere, Horváth Béla a két települést egykor összekötő sóutat említette, míg Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere saját településéről beszélt elsősorban. A fejlesztések során mintegy 150 millió forint jut Hortobágyra a projektből, s egy 12 állomásos vízi és egy 9 állomásos szárazföldi tanösvényt alakítanak ki a Hortobágy-folyón.

Emellett a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat egyik futó nemzetközi projektjéhez (“Night Light”) tematikájában kapcsolódó fejlesztésre is jut forrás, hiszen fényszennyezés-mentes világítást alakítanak ki a településen (328 közvilágítási lámpát cserélnek le). Lesz nemzetközi önkéntes természetvédelmi tábor is Hortobágyon, amelynek résztvevői a Kilenclyukútól a vasúti hídig megtisztítják a folyót.

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, a térség országgyűlési képviselője kiemelte a Hortobágy-Szalacs közötti, Debrecent is magába foglaló turisztikai folyosó kialakításának szándékát az érmelléki térség fellendítése, hagyományainak, kultúrájának bemutatása érdekében.

Forrás/fotó: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bihar megye, Bulcsu László, Erdély, Hajdú-Bihar megye, Hortobágy, Interreg, Night Light, önkormányzat, Szabó Ödön
Close