full screen background image
Search
2020. május 28. csütörtök -
  • :
  • :

A tudatosság jegyében

A tudatosság jegyében

2019.10.01. A mai napon ünnepélyes keretek között átadták a Bács-Kiskun megyei Bugacpusztaházán megépült természetközeli szennyvíztisztítót.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy e projekt kiváló mintaként szolgál más települések számára, hiszen bemutatóhelyként is funkcionál majd a jövőben, példát mutatva ezzel a környező községeknek.

Bugacpusztaházán régóta problémát jelentett az, hogy a helyi művelődési ház szennyvízderítője megtelt, vagy kiöntött nagyobb események alkalmával. Erre nyújt kiváló megoldást az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér mellett elkészült természetközeli szennyvíztisztító rendszer, mely az épület kommunális szennyvizét tisztítja meg. Nagy előnye, hogy vegyszerek használata nélkül végzi mindezt. A szennyvízből nád, sás és egyéb vízi növények gyökérzónáján keresztülhaladva a baktériumok bontják le a benne lévő szervesanyagokat és más szennyeződéseket. Ezt követően a víz egy utótisztító tóba kerül, majd egy szikkasztó mezőre ér, és végül a talajba jut.

Kerekes László Zoltán, Bugacpusztaháza polgármestere előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy elsősorban a helyiek környezettudatos nevelésére kell nagy hangsúlyt fektetni, melyre a település már számos alternatívát kidolgozott, amiknek középpontjában a tudatosabb gondolkodásra ösztönzés mellett a mintaprojekt népszerűsítése áll.

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács által megvalósított mintaprojekt kiváló jó gyakorlat arra, hogy miként lehetséges a felszín alól kinyert értékes vizet a területen tartani és hasznosítani, ráadásul, amennyiben több településen is megvalósul hasonló projekt, úgy az a Homokhátság elsivatagosodását is enyhítheti.

Forrás/fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, Bugacpusztaháza, környezetvédelem, Rideg László
Close