full screen background image
Search
2020. július 14. kedd -
  • :
  • :

A TOP projektek megvalósulását elősegítő szakmai napot tartottak Székesfehérváron

A TOP projektek megvalósulását elősegítő szakmai napot tartottak Székesfehérváron

2018.05.18. Fejér megye volt az első állomása csütörtökön annak az országos rendezvénysorozatnak, amely a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektjeinek eredményes megvalósítását segíti elő. „Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint felszíni csapadékvíz-elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztések” – emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeháza Dísztermében.

A TOP Szakmai Nap a Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága, a Fejér Megyei Önkormányzat és a Magyar Államkincstár Fejér Megyei Igazgatósága együttműködésében valósult meg. „A települési önkormányzatokat segítjük abban, hogy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert pályázataik végrehajtását a lehető leggördülékenyebben tudják menedzselni, amelyhez szükség van arra, hogy úgy az Irányító Hatósággal, mint az Államkincstárral, illetve a Fejér Megyei Önkormányzattal is aktív, napi szintű kapcsolatban tudjanak maradni, erre kitűnő lehetőség a TOP Szakmai Nap.” – emelte ki Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.

„Magyarország számára mintegy 1200 milliárd forint áll rendelkezésre terület- és településfejlesztési célokra, ennek elköltése a megyei önkormányzatokon keresztül a települési önkormányzatok számára áll rendelkezésre és helyi szinten eldöntött projektekre fordíthatják. Ezek a projektek várhatóan a következő esztendő közepére, illetőleg második felére valósulnak meg, így a viszonylag gyors döntéshozatal és végrehajtási szakasz után mindannyiunk jólétét fogják szolgálni a következő időszakban.” – tette hozzá az államtitkár.

„Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint például felszíni csapadékvíz- elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztés, amelyek az ott lakók életét jobbá fogják tudni tenni. Az induló 32 milliárd forinthoz képest sikerült plusz forrást szerezni, – a hátrányosabb helyzetben lévő déli térségek számára, közút-fejlesztésre, – így összességében 35 milliárd forint körüli forrással tervezhetünk, amelyből 33.7 milliárd forint lekötött, 264 projekt esetében megszületett a támogatói döntés és a szerződéseket is megkötötték.” – hangsúlyozta Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

A Fejér Megyei Önkormányzat számára kiemelten fontos, hogy a TOP minden támogatott projektje megvalósuljon. A TOP Szakmai Nap rendezvényén ezért olyan témákat jártak körül szakértők segítségével, – mint például az építőipari drágulások miatt bekövetkező költségnövekmények kezelésének kérdése, a 2018. év végi indikátorteljesítési mérföldkő, szerződésmódosítások kezelése, kifizetési kérelmek összeállítása – amelyek gyakorlati szempontból segítik a kedvezményezetteket az eredményes projektmegvalósításban.

Az eseményen Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke (a fenti képen) külön köszöntötte a megjelent Törő Gábor és Varga Gábor országgyűlési képviselő urakat.

A köszöntők után Domokos Péter a Magyar Államkincstár Kincstár Központ főosztályvezető-helyettese a TOP költségnövekmény igények kezeléséről és az indikátor vállalások kérdésköréről majd Lamsziderné Harangozó Zsuzsanna, a Magyar Államkincstár Fejér Megyei Igazgatóság Állampénztári Iroda Pályázati Támogatások Osztálya osztályvezetője a felvett egyéb gyakorlati kérdésekről a közreműködő szervezet szemszögéből adott tájékoztatást. A TOP projektek végrehajtásának gyakorlati tapasztalatai Fejér megyében a területi szereplő szemszögéből címmel Turiné Menczel Andrea, az Albensis Fejér Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője tartott előadást.

A szakmai előadásokat követően konzultációra is lehetőség nyílt, ahol konkrét, egyedi kérdéseiket is feltehettek a kedvezményezettek. A rendezvény azzal a céllal valósult meg, hogy elősegítse, minél több sikeres TOP projekt valósuljon meg, hozzájárulva Fejér megye társadalmi-gazdasági és környezeti fejlődéséhez.

Forrás: szekesfehervar.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in államkincstár, Fejér megye, Molnár Krisztián, Oláh Gábor, önkormányzat, pályázat
Close