full screen background image
Search
2019. július 19. péntek -
  • :
  • :

A száz éve meggyilkolt Tisza Istvánra emlékeztek

A száz éve meggyilkolt Tisza Istvánra emlékeztek

2018.11.01. Hazánk egyetlen, merénylet áldozatává vált miniszterelnökére, gróf Tisza Istvánra emlékeztek szerdán Debrecenben. A politikust éppen száz éve gyilkolták meg. Emléke előtt koszorúzással és tudományos tanácskozásokkal tisztelegtek Debrecenben. A megyei önkormányzatot Bulcsu László alelnök képviselte a rendezvényeken.

Pontosan 100 éve, 1918. október 31-én dördültek el azok a lövések, amelyek kioltották gróf Tisza István életét budapesti otthonában. A politikus 1903 és 1905, valamint 1913 és 1917 között volt Magyarország miniszterelnöke. Középiskolai tanulmányait a debreceni Református Kollégiumban végezte, majd kormányfőként támogatta a kollégium alapjain létrejövő debreceni egyetem megalakítását. Az első világháború idején a II. Debreceni Huszárezred parancsnokaként vonult a frontra. Szobra ma a Debreceni Egyetem főépülete előtt áll.

Gróf Tisza István korának kiemelkedő formátumú politikusa volt, aki a történelmi Magyarország területi egységének megőrzésére törekedett, és ellenezte az Osztrák-Magyar Monarchia háborúba lépését – mondta Pósán László történész, országgyűlési képviselő a mai megemlékezésen. Hozzátette: Tisza István számára a nemzet iránti lojalitás volt az első, és saját vagyonából is sokat adományozott jótékonysági célokra.

A néhai miniszterelnök halálának századik évfordulójára ünnepségsorozattal emlékeztek Debrecenben, amelyen a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot Bulcsu László alelnök képviselte. A programok a Debreceni Egyetem előtti téren, koszorúzással kezdődtek. A megjelentek Gróf Tisza István szobránál helyezték el a megemlékezés virágait, illetve az egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói adtak ünnepi műsort. Az eseménysorozat tudományos tanácskozással folytatódott az egyetem főépületének aulájában, délután pedig a Debreceni Tisza István Tudományos Társaság tartott megemlékezést a Déri Múzeumban.

Forrás/fotó: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bulcsu László, Debrecen, Hajdú-Bihar megye
Close