full screen background image
Search
2019. március 25. hétfő -
  • :
  • :

A rendőrség beszámolóját is elfogadták a zalai megyegyűlésen

A rendőrség beszámolóját is elfogadták a zalai megyegyűlésen

2018.04.26. A közgyűlés csütörtöki ülésén meghallgatta Dr. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány beszámolóját Zala megye közbiztonsági helyzetéről és a közbiztonság további javítása érdekében tett intézkedésekről.

Elhangzott, hogy az elmúlt évben jelentősen csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, s csökkenő tendenciát mutat a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is. A bűncselekmények struktúrájában nem látható elmozdulás, továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények domináltak. Napjaink kihívása ugyanakkor az internetes bűncselekmények – jelentős látencia melletti – terjedése.

Kiemelte, hogy az előző évvel összehasonlítva jelentős, 32,0 %-os csökkenés következett be az összes idegenrendészeti eljárás számában, s az eljárás alá vont személyek döntően európai országok állampolgárai voltak, akik főként gazdasági jellegű migránsok, és a jobb megélhetés reményében, viszont megfelelő utazási okmányok hiányában próbálkoztak a tiltott határátlépések elkövetésével. Sajnálatos ugyanakkor, hogy ismét növekedett a személyi sérüléssel illetve halállal végződő közúti
balesetek száma, amelyek döntő többségét a sebesség helytelen megválasztása okozta.

Kiemelendő viszont, hogy jelentősen megnőtt a kerékpárosok által okozott balesetek száma, amelyek jelentős részénél szerepet játszott az ittasság is. Fontos feladatként tekint a rendőrség a bűnmegelőzésre, melynek keretében számos újítást is bevezettek az elmúlt években, s továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok és az időskorúak tájékoztatására. A lakosság biztonságérzetének megerősítése érdekében – az önkormányzatok kérésének megfelelően – igyekeznek biztosítani, hogy a körzeti
megbízottak minél több szolgálati időt tölthessenek a területükön.

A Zala Megyei Közgyűlés elfogadta a beszámolót.

A következőkben a Zalaerdő Zrt. tevékenységéről kapott tájékoztatást a közgyűlés, kiemelve az erdőgazdálkodást és a megyei célokkal összhangban lévő turisztikai, közjóléti fejlesztéseket és tevékenységeket, mint például az egyre népszerűbb erdei iskolákat, illetve a személyforgalmat is bonyolító erdei vasutakat.

2018. július 1-én hatályba lép a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény, melynek rendelkezései megváltoztatják a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnökök összetételére vonatkozó szabályokat, ezért szükségessé vált 1 ülnök soron kívüli megválasztása a Zalaegerszegi Törvényszékhez. A megyei grémium a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége javaslatára Horváthné Szép Rózsát választotta ülnöknek az érintett szakterület képviseletében.

A megyei értékek kategóriáinak bővülése miatt új tagokkal bővítették a Zala Megyei Értéktár Bizottságot, így a közgyűlés döntése alapján Horváth Gyula, a ZMKH Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője az agrár- és élelmiszergazdaság, Szakály István, a Zalaszám-ZAC ügyvezető igazgatója pedig a sport kategória képviseletét látja majd el a bizottságban.

A Zala Megyei Önkormányzat és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség közel 30 éve tartó együttműködése alapján, amely jelentős mértékben segíti a Muravidéken élő magyarság nemzeti kultúrájának, hagyományainak megőrzését és a kétnyelvű oktatás intézményeinek működését, ez évben is 1 millió forint összegű támogatás nyújtásáról döntött a közgyűlés a szervezet által meghatározott tevékenységek megvalósítása érdekében.

Jóváhagyta a testület a Zala Megyei Önkormányzat vezető partnersége mellett megvalósítandó, az Interreg V-A. Ausztria-Magyarország Program keretében WoMen-Puls elnevezésű, 85% ERFA és 10% nemzeti hozzájárulással támogatott pályázat benyújtását, melynek célja a közszférában foglalkoztatott nők munkaerőpiaci és esélyegyenlőségi helyzetének javítása tréningprogram fejlesztése és megvalósítása, valamint a vezetők és döntéshozók szemléletformálása révén, illetve határon átnyúló
intézményi együttműködési hálózat kialakításán keresztül.

Egyhangúlag jóváhagyta a közgyűlés a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2017. évi működéséről szóló beszámolót és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. 2017. évi egyszerűsített éves beszámolóját és közhasznúsági mellékletét. Rendeletet alkotott az önkormányzat 2017. évi gazdálkodásának zárszámadásáról, a maradvány megállapításáról, módosította 2018. évi költségvetését, elfogadta az önkormányzat közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási tervét és a hivatal 2017. évi belső ellenőrzési jelentését.

* A kép illusztráció

Forrás: Zala Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in balesetek, Dr. Sipos Gyula, értéktár, internet, kerékpár, közgyűlés, önkormányzat, rendőrség, Zala megye
Close