full screen background image
Search
2020. október 25. vasárnap -
  • :
  • :

A mentők tevékenységéről is tájékoztatást kapott a Közgyűlés Zalában

A mentők tevékenységéről is tájékoztatást kapott a Közgyűlés Zalában

2017.06.23. Soros ülését tartotta csütörtökön a Zala Megyei Közgyűlés.

A testület elsőként Vincze Luca megyei vezető mentőtiszttől kapott tájékoztatást a Zala megyei mentőállomások működéséről. Elhangzott, hogy az elmúlt időszakban fennakadás nélkül, biztonságosan tudták végezni a mentési feladatokat, amelyek száma 2016-ban 27 131 volt Zalában, a megtett kilométerek száma pedig 916 236 km. A korábbi jelentős humán-erőforrás hiányt új dolgozók felvételével, GYES-en lévő munkatársak visszatérésével tudták enyhíteni, illetve sokat jelentettek a béremelések, valamint a dolgozók anyagi megbecsülését elősegítette a megbízási szerződés kötésének lehetősége többletfeladatok ellátására és az önkéntes alapú 24 órázás lehetővé tétele.

Az elmúlt években kialakított új mentőállomások révén megvalósult a 15 percen belüli betegelérés a megyében, bár problémát jelent, hogy hiányzik még egy esetkocsi, amelyért folyamatosan lobbiznak. A sármelléki légimentő szolgálatot elég gyakran igénybe veszik a térségben, sokszor ennek bevetésével tudják csak biztosítani a 15 percen belüli betegelérést rohamkocsi hiányában. A 10 zalai mentőállomásból 9 esetében felújítással és korszerűsítéssel megfelelő munkakörülményeket tudtak kialakítani, a zalaegerszegi állomás épülete azonban annyira elavult, hogy helyette mindenképpen újat kellene építeni.

Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke köszönetét és elismerését fejezte ki a mentőszolgálat munkatársainak elmúlt időszakban végzett áldozatos munkájáért.

Ezt követően a Zala Megyei Értéktár Bizottság 2017. I. félévi tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalta meg a közgyűlés. Elhangzott, hogy öt újabb érték került be ez idő alatt a megyei értéktárba, s tevékenységük nyomán Hungarikummá vált „A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat”, valamint bekerült a Magyar Értéktárba „Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve”. Egy tag lemondása miatt új bizottsági tag megválasztására is sor került. A közgyűlés elnökének javaslata alapján Pácsonyi Imrét, a Zala Megyei Közgyűlés alelnökét választották a megyei értéktár bizottság tagjává.

Jóváhagyta a testület a Zala Megyei Önkormányzat részvételét három újabb nemzetközi pályázatban: A Duna Transznacionális Program felhívására benyújtott, a KKV-k vezetésében időszerűvé váló generáció-váltással, a magasan képzett szakemberek elvándorlásának problémájával foglalkozó MentorNET című projektben az önkormányzat vezető partnerként vesz részt. A Central Europe Transznacionális Program második felhívására benyújtott RURES elnevezésű, megújuló energiával kapcsolatos pályázatban, illetve a Nápolyi Egyetem vezetésével a Horizon 2020 Program forrásaira LANDSUPPORT címmel benyújtott agrár-jellegű pályázatban projektpartnerként szerepel.

A közgyűlés módosította 2017. évi költségvetését és elfogadta az év második felére vonatkozó munkatervét. Ezt követően zárt ülésen döntöttek a képviselők a Zala Megyei Közgyűlés által alapított kitüntető cím és díjak adományozásáról. Az elismerések átadására a 2017. szeptember 23-án, a Megyeházán tartandó ünnepi ülésen kerül majd sor.

Forrás/fotó: Zala Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Dr. Pál Attila, értéktár, közgyűlés, mentők, Pácsonyi Imre, pályázat
Close