full screen background image
Search
2019. március 25. hétfő -
  • :
  • :

A Megyei Területrendezési Terv várhatóan 2019-re készül el

A Megyei Területrendezési Terv várhatóan 2019-re készül el

2018.06.19. Területrendezési szakmai konferenciát tartottak a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szervezésében. A Megyeháza Árpád termében Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket, majd a szakmai előadások után interaktív módon vitatták meg a megye lehetőségeit a témában – figyelembe véve helyi sajátosságokat, valamint azokat a meglévő adottságokat, amelyek erősségei vagy éppen gyengeségei Hajdú-Biharnak. A konferencián bemutatták a megyei terv tervi hierarchiában elfoglalt helyét, illetve a megyei terv módosításának hatását a települések életére.

Gonda-Magyar Andrea megyei főépítész mellett Gyarmati Edit Amália, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság, Területrendezési Osztály területrendezési referense, illetve Ongjerth Richárd területrendező tervező, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nkft. képviseletében tartott előadást.

A konferenciára Hajdú-Bihar megyei 82 településének, illetve a megyei önkormányzat vezetői, jegyzői, aljegyzői, településrendező szakemberek, főépítészek voltak meghívva – mint tudható, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat egyik fő feladata éppen a területrendezés koordinálása a térségben. Aktuálisan pedig a Megyei Területrendezési Terv módosításának elkészítése, területrendező tervező bevonásával.

Előzményként fontos megemlíteni, hogy a 2017-es évben Magyarország egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervei felülvizsgálaton estek át – a Miniszterelnökség egyik jelentős feladata volt ez. A módosítások jóváhagyása 2018-ban esedékes.

A 2018. június 13-i szakmai konferencia célja pedig a területrendezési tervek jelenlegi szerepének és a várható változásoknak a bemutatása volt.

Konkrétumok

A Megyei Területrendezési Terv módosítása során a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat célja az országos infrastrukturális elemek (közutak, kerékpárutak, vasútvonalak), az országos övezetek területi pontosítása mellett a térségi és megyei jelentőségű értékek területei támogatása, sajátos megyei övezetek létrehozása.

A tervezés során feladat, hogy a megyei, valamint a megyei települések fejlesztési elképzeléseinek területi leképezése megtörténjen – a megfelelő szabályozási keretek között -, támogatva a települések fejlesztési szándékait. A megyei önkormányzat részéről elhangzott, hogy fontos a települések és megyei önkormányzat közti folytonos kapcsolattartás és információcsere, amely fontos alapot biztosít egy naprakész, komplex terv elkészítéséhe

A megyei önkormányzat által vizionált sajátos megyei övezeti elképzelések, ezen belül is kiemelt fontossággal bír a gazdasági-innovációs területek támogatása, turisztikailag frekventált területek kiemelése, támogatása, valamint a világörökségi helyszínek (pl.: Hortobágyon a Puszta) és a turisztikai elképzelések összhangjának megteremtése.

A konferenciasorozat több helyszínen folytatódik, melynek célja a tervpontosítás, a megye erősségeinek és gyengeségeinek felmérése, megismerése a helyi érdekeltek által.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Hajdú-Bihar megye, konferencia, önkormányzat
Close