full screen background image
Search
2020. augusztus 15. szombat -
  • :
  • :

A megyei önkormányzat jóvoltából több ezer maszkot kapott a Széchenyi-egyetem

A megyei önkormányzat jóvoltából több ezer maszkot kapott a Széchenyi-egyetem

2020.05.06. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kiváló kínai kapcsolatai révén a Henani Oktatási Hivatal tízezer maszkot adományozott oktatási és szociális célra térségünkbe.

„Bajban ismerszik meg a jó barát” – az ismert mondást idézte Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Henani Oktatási Hivatal által adományozott maszkokat adta át ünnepélyesen dr. Földesi Péter rektornak és dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettesnek a Széchenyi István Egyetemen. A politikus kifejtette: a kínai Hubei tartománnyal 2014-ben kötöttek együttműködési megállapodást, de azóta a szomszédos, mintegy 110 millió lakosú Henan tartománnyal is szoros kapcsolatokat építettek ki, köszönhetően annak is, hogy a korábbi hubei kormányzó, Wang Guosheng már Henanban tölt be vezető szerepet. „Innen is köszönöm Wan Guosheng úrnak a megyénknek nyújtott segítséget, mely a szolidaritás jó példája is egyben”- tette hozzá Németh Zoltán.

A megyei önkormányzat nemzetközi és intenzív kínai kapcsolatainak köszönhetően az elmúlt években többször járt kínai delegáció a megyében, és többek között a Széchenyi-egyetemet is felkeresték. Németh Zoltán hozzátette: a kiváló kapcsolat eredményeként a Henani Oktatási Hivatal tízezer maszkból álló adományt juttatott el megyénkbe, amelynek egy részét a mosonmagyaróvári és a kapuvári idősellátásban, illetve a mezőörsi székhelyű Ujvári János Református Szeretetotthonban dolgozók védelmére használják fel, másik részét pedig az egyetemnek adják át. „Ezek a védőeszközök lehetővé teszik, hogy a potenciális koronavírus-hordozók a fertőzést ne tudják átadni másoknak” – hangsúlyozta.

Dr. Földesi Péter rektor azt hangoztatta: amikor valamiből kevés van a világban, mint jelenleg például maszkból, akkor nemes gesztus, ha valaki adományoz belőle. Az egyetem vezetője részletezte, hogy az összesen 6300 maszkból kétezret a záróvizsgázó hallgatóknak, félezret a záróvizsga-bizottsági tagoknak, másfél ezret az adminisztrációban, üzemeltetésben dolgozóknak, 1600-at a külföldi hallgatóknak, 700-at a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar munkatársainak biztosítanak. „Fontosnak tartjuk, hogy az egyetemi közösség úgy érezze, odafigyelünk a járványvédelmi előírásokra, és mindent megteszünk azért, hogy a hallgatók, munkatársak egészségét megóvjuk” – szögezte le dr. Földesi Péter.

Dr. Lukács Eszter elöljáróban köszönetet mondott a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnak, Németh Zoltánnak, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének, Henan tartomány vezetésének, valamint a Henani Oktatási Hivatalnak a nagylelkű adományért. A rektorhelyettes beszámolt a Széchenyi-egyetem kínai kapcsolatairól is. Elmondta: 2018 januárja óta 21 kínai delegációt fogadtak, és 15 kínai egyetemmel kötöttek együttműködési keretmegállapodást.

Az intézmény stratégiájának egyik prioritása a nemzetköziesítés, és ennek érdekében kínai hallgatói közösséget is igyekeznek építeni hét ottani ügynökcsoport segítségével. Megjegyezte: a kínai hallgatók, illetve szüleik számára a külföldi egyetem választásánál fontos szempont, hogy melyik intézmény található meg a két nagy globális egyetemminősítő szervezet rangsorában. A Széchenyi-egyetem már ebből a szempontból is jó pozícióban van, hiszen a QS listáján 2019 óta szerepel, a napokban pedig kiderült, hogy a Times Higher Education Impact Ranking listájára is felkerült, amely a világ felsőoktatási intézményeit az ENSZ által megfogalmazott 17 fenntartható fejlődési cél alapján vizsgálja. A győri egyetemet a „tisztességes munka és gazdasági növekedés” elnevezésű, a méltányos munkahelyteremtésre, a vállalkozói kedvet, a kreativitást és az innovációt támogató fejlesztésközpontú szakpolitikák előmozdítására, a mikro-, kis- és középvállalatok létrehozásának és növekedésének ösztönzésére fókuszáló kategóriában a világ kétszáz legjobbja közé sorolták.

Forrás: Hancz Gábor, SzE
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Dr. Földesi Péter, Győr-Moson-Sopron, Kína, koronavírus, Németh Zoltán, szájmaszk
Close