full screen background image
Search
2020. július 2. csütörtök -
  • :
  • :

A magyar kultúra napja – Madáchra és Móriczra is emlékeznek Nógrádban

A magyar kultúra napja – Madáchra és Móriczra is emlékeznek Nógrádban

2016. január 16. Balassagyarmaton Madách Imrére, Salgótarjánban Móricz Zsigmondra is emlékeznek Nógrád megyében a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényeken.

Balassagyarmaton a Palóc Múzeum lapidáriumában Jankovics Marcell filmalkotása alapján Steinmacher Kornélia tart ismeretterjesztő előadást Az ember tragédiája – hagyomány és újítás címmel január 21-én, csütörtökön.

Salgótarjánban Móricz Zsigmond civil kezdeményezésre felújított emléktáblájának újraavatását tartják pénteken, a magyar dráma napján. Az író legkisebb lánya, Lili az 1925/26-os tanévben a városi Chorin Ferenc Reálgimnáziumban tanult. Látogatásai alkalmával Móricz a feljegyzések szerint beszélgetésekkel, kártyacsatákkal fűszerezett, kellemes estéket töltött az Acélgyári Olvasóegylet Kaszinójában is. A Kohász Művelődési Ház falán 1968-ban elhelyezett emléktáblát a salgótarjáni Gáspár István Gábor író-újságíró kezdeményezésére újították fel.

Salgótarjánban január 27-én rendeznek díszünnepséget a várossá válás 94. évfordulója, a magyar kultúra napja és a József Attila Művelődési Központ 50 éves jubileuma alkalmából. Ekkor adják át a városi kitüntető címeket és díjakat. A díszünnepség előtt a városalapító polgármester, Förster Kálmán szobrát koszorúzzák meg.

A rétsági városi művelődési központban január 21-én tartják Karaffa Gyula: Tartozásaim gyűlnek című könyvének bemutatóját.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Balassagyarmat, elismerések, kultúra, Nógrád megye, program
Close