full screen background image
Search
2020. szeptember 19. szombat -
  • :
  • :

A koronavírus gazdasági hatásainak kezeléséről egyeztettek

A koronavírus gazdasági hatásainak kezeléséről egyeztettek

2020.05.04. Az Északkelet-Magyarország Nemzeti, Gazdasági és Kulturális Övezetének Koordinációs Fóruma régiós szintű egyeztetést tartott 2020. április 30-án, Debrecenben. A négy megyei közgyűlés elnökei és a négy megyeszékhely polgármesterei a „Creative Region – Határtalan fejlődés” programhoz kapcsolódó, a veszélyhelyzetben szükségessé vált lehetséges intézkedéseket tekintették át. A programban működő munkacsoportok május végére térségi javaslatcsomagot állítanak össze.

A „Creative Region – Határtalan fejlődés” program célja Északkelet-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg megyék) és a határon túli területek egységes gazdasági, oktatási és kulturális övezetté fejlesztése. Az elsősorban Debrecenbe betelepülő, magas hozzáadott értéket teremtő nagyvállalatok megjelenésével megnyíló lehetőségek cselekvésre késztették a hajdú-bihari megyeszékhely tágabb földrajzi környezetét is.

A határokon átnyúló gazdasági övezet létrehozása, a térségbe érkező fejlesztések megfelelő koordinációja nemzetközi egységet teremt a Debrecen – Szolnok – Miskolc – Nyíregyháza tengely mentén. A közös gondolkodás kulcsszerepet játszik a régió fenntartható fejlődésében. A tanácskozáson részt vett Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Lupkovics Beáta megyei jegyző.

A megyék és megyeszékhelyek egyenrangú partnerekként, egymást kiegészítve és erősítve, összehangolt programokkal szeretnének élni közös előnyeikkel, lehetőségeikkel. A kezdeményezés fókuszpontja Debrecen, de hasonlóképpen erős befektetővonzással bír Miskolc és Szolnok is. Nyíregyháza pedig kiemelkedő határon túli kapcsolatokkal rendelkezik. A megyék, városok sokszínűsége lehetővé teszi azt, hogy egymás jó gyakorlatait sikeresen hasznosítsák.

A kormány döntése értelmében olyan övezeti szintű fejlesztésekre lesz lehetőség, mint például az autópálya-kataszterek, a közösségi közlekedési fejlesztések és az oktatási rendszerek összehangolása. A megyékkel szomszédos külhoni területekkel a fennálló, hagyományosan szoros és jó kapcsolat erősítése, elmélyítése a cél.

A kormány idén márciusban hozta létre az Északkelet-Magyarország Nemzeti, Gazdasági és Kulturális Övezetének Koordinációs Fórumát, amelynek elsődleges feladata előkészíteni a térség nemzeti, gazdasági és kulturális övezetének fejlesztési tervének, a „Creative Region – Határtalan fejlődés” javasolt programjait. Tematikus munkacsoportok alakultak a társadalmi innováció, az infrastruktúra, a versenyképesség, a megyeszékhelyek fejlesztése és a kapcsolódó határon túli területek bevonása terén.

A kormány veszélyhelyzeti intézkedéseinek sorába felzárkózik a Creative Region fejlesztés is, amelyben a munkacsoportok május végére a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat mérséklő, azonnali javaslatcsomagot állítanak össze. Az előkészítő munka az eredeti ütemterv betartásával, a hazai és uniós források figyelembe vétele mellett folytatódik, és várhatóan idén augusztusban lezárul.

Forrás: debrecen.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bánné dr. Gál Boglárka, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Debrecen, Dr. Lupkovics Beáta, gazdaság
Close