full screen background image
Search
2020. szeptember 18. péntek -
  • :
  • :

Csarnokavatással ünnepelt a buszokat is gyártó Kühne-Kravtex

Csarnokavatással ünnepelt a buszokat is gyártó Kühne-Kravtex

2016.06.10. A kormány véglegesítette pénteken a buszgyártási stratégiát, amely a következő három évben mintegy 30-35 milliárd forintos hazai támogatást igényel, és amely alapján jelentős kapacitás- és munkaerő-bővülés várható az ágazatban –  mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Mosonmagyaróváron, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. jubileumi és csarnokavató ünnepségén az MTI-nek.

A hat nagy, buszgyártással foglalkozó cégre épít a kormány – tette hozzá, és megjegyezte, el szeretnék érni, hogy mindenhol létrejöjjön az a kapacitás, amely biztosítja a sorozatgyártás lehetőségét.

A kormányzati támogatás mellett szükség lesz arra is, hogy a hároméves programban az üzemek hitelfelvétellel részt tudjanak venni a beruházásokban – mondta a miniszter. Hangsúlyozta: a kormány célja, hogy három év múlva évente 1000-1200 új autóbuszt gyártsanak Magyarországon, amellyel párhuzamosan több mint ezer új munkahely jöhet létre.

A Mosonmagyaróváron és Győrben működő Kühne-Kravtex cégcsoport 1999 óta foglalkozik autóbuszok gyártásával. A Kühne Zrt. csarnokaiban készülnek a vázak, ott történik a festés-fényezés, míg az összeszerelés a Kravtex Kft. telephelyén. A buszgyártás mellett mezőgazdasági munkagépek, valamint építőipari gépek részegységeinek az előállításával is foglalkozó Kühne Zrt. az idén ünnepli alapításának 160. évfordulóját.

Süli Csaba, a Kühne Zrt. vezérigazgatója a jubileumi ünnepségen kiemelte, hogy a mosonmagyaróvári cég 1856 óta foglalkozik mezőgépgyártással, és ezt a profilt mindvégig meg is tartotta. A hullámzó piaci igények miatt azonban új lehetőségeket is kerestek, így lettek nyugat-európai gépgyártó cégek beszállítói is. A Kravtex-Kühne cégcsoport a buszgyártási kapacitását is folyamatosan bővítette, így ma a legszélesebb termékkínálattal rendelkezik – tette hozzá.

Krankovics István, a Kühne Zrt. igazgatóságának elnöke kifejtette, hogy a cégcsoport 2004-től több mint 6 milliárd forintot fordított beruházásokra, ebből mindössze 230 millió forint volt a vissza nem térítendő támogatás, vagyis a Kühne saját adózott nyereségéből fejlődött az elmúlt 20 évben.

A Kühne Zrt. legutóbbi jelentős beruházása egy 5600 négyzetméter alapterületű csarnok építése volt. A januárra elkészült, de a jubileumi ünnepségen felavatott új csarnok felhúzása mintegy 600 millió forintba került. Itt a későbbiekben új, daraboló-, csőhajlító- és hegesztő munkaállomásokat alakítanak ki.

A Kravtex-Kühne gyártósorairól eddig évente 100-120 busz került forgalomba, de a cégcsoport akár 500 jármű előállítására is képes lenne, amennyiben több megrendelést kap, ezt előmozdíthatja a kormányzat buszgyártási stratégiája – vélik a cégcsoportnál.

A Kühne Zrt. bevételének nagyobb hányadát teszi ki a buszgyártás, de 2020-ig a mezőgazdasági gépek értékesítésének összegét is szeretnék megduplázni.A nyilvános adatok szerint a mosonmagyaróvári cég 2014-es nyeresége mintegy 370 millió forint volt. Alkalmazottainak száma jelenleg 440 fő.

MTI

A képen egy Credo Optinell típusú autóbusz. Fotó: credobus.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in fejlesztés, foglalkoztatás, Győr-Moson-Sopron, Mosonmagyaróvár
Close