full screen background image
Search
2019. július 19. péntek -
  • :
  • :

A hit szerepe a közösségépítésben és a bűnmegelőzésben

A hit szerepe a közösségépítésben és a bűnmegelőzésben

2019.05.15. A Vármegyeháza díszterme adott otthont 2019. május 14-én 10 órai kezdettel Szekszárdon a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács (TMBT) „A hit szerepe a közösségépítésben és a bűnmegelőzésben” című konferenciájának.

Hogy a hit milyen szerepet tölthet be a bűnmegelőzésben és közösségépítésben, arról kaphattak képet a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács tegnapi ülésén résztvevők.

Illés László alezredes, a Tanács titkára bevezetőjében kiemelte, a bűnmegelőzés az egész társadalom közügye, nem hárítható kizárólagosan csak a hatóságokra. Ez a módszer azonban csak úgy működik, ha a lakosság ebben kellőképpen motivált. A helyi, kistérségi szintnek van kiemelkedő jelentősége, hiszen ezeken a helyeken a legerősebb a társadalmi szolidaritás és a centralizált intézkedések is itt csapódnak le a legerőteljesebben.

Tapasztalataik szerint azokon a településeken, ahol hívő közösségek működnek, a bűncselekmények száma kevesebb. Ezért a bűnmegelőzési tanács a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Területi Kisebbségi Kapcsolattartó Munkacsoportjával ennek a témának a körüljárására szervezte a tematikus napot.

A megjelenteket Ribányi József (az alábbi képen), a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke is köszöntötte, majd több előadó is személyes életpályáján keresztül mutatta be, hogyan változtatta meg a saját és közösségeik életét a hit.

A pécsi Ignácz Tibor olyan felnőttekkel foglalkozott, akik elakadtak a szentségek felvételében, illetve akik vissza szerettek volna kapcsolódni az Élő Egyházhoz. Őbelőlük alakult meg 2013-ban az Élő Kövek Közössége.

Saját, korábban bűnnel teli életével kapcsolatban elmondta, mennyi keserűséget élt meg, mennyi belső harcot harcolt meg, mire mert igent mondani a változásra. Azóta leérettségizett, elvégezte a hittudományi főiskolát és a közösség vezetője, boldog családapa.

Lankó József katolikus plébános majd négy évtizede teljesít szolgálatot a száz százalékban cigányok lakta Alsószentmártonban.
– Nem kellett elmennem Japánig, hogy más kultúrát találjak, csak 10 kilométert mentem és jött is a más kultúra, meg egy másik világ… Nem találkoztam a 39 év alatt olyan cigánnyal, akinek a hitet magyarázni kellett volna – fogalmazott.

Az evangélium hirdetésével kapcsolatban kiemelte, nem a szavak a fontosak, hanem a cselekedet, a jelenlét, a támogatás.

Boros Lajost hétszer ítélték el, először 17 évesen. A bűnözést életformaként űző fia mellett kitartó édesanya a szemetesben talált egy Károlyi-bibliát, és elküldte neki a szegedi börtönbe. Négy éve mint országszerte ismert börtönmisszionárius szabadult a váci fegyházból. Boldog férjkén és családapaként állítja ma is, hogy lehetséges új életet kezdeni.

– Sosem voltam annyira összetörve, mint amikor Isten jelenlétében megláttam, ki vagyok. Felvállaltam a bűneimet… nem volt könnyű. – vallotta.
Lelki szabadulásához egymással összefüggő események láncolatán át vezetett az út, s ezek mögött könnyen felismerhetjük a gondviselés kezét. Boros Lajos hiszi, hogy Isten mindannyiunk számára tartogat egy jó tervet.

Horkay László, a Kárpátaljai Református Egyházkerület nyugalmazott püspöke elsőként alapított cigány gyülekezetet Szernyén. Nagy lelkesedéssel beszélt az ott folyó munkáról, eredményeikről. Hangsúlyozta: a jó Pásztor életét adja a nyájáért, Jézus a cigányokért is szenvedett, így ők is a nyájához tartoznak, ha szívükbe fogadják Őt.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in bűnmegelőzés, konferencia, rendőrség, Ribányi József, Szekszárd, TMBT
Close