full screen background image
Search
2018. szeptember 25. kedd -
  • :
  • :

A Csanád nevet is felveszi Csongrád megye

A Csanád nevet is felveszi Csongrád megye

2017.10.03. A Csanád nevet is felveszi Csongrád megye, miután a parlament a megyejegyzék megváltoztatásáról döntött kedden.

A megyék nevéről és székhelyéről szóló határozatot 140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett módosították, az 2020. június 4-én lép hatályba.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki fideszes képviselőként jegyezte a most elfogadott javaslatot Kovács Zoltánnal közösen – korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, utalva arra, hogy a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az 1030-ban alapított Csanád megye 1920 után az ország közepéből a szélévé vált, az országhatárt megváltoztató erőszakos trianoni diktátumon túl pedig a tanácsrendszer is pusztítást jelentett a térségnek.

A Makóról indult névváltoztatási kezdeményezést a megyei közgyűlés június 30-án tárgyalta meg, és támogatását fejezte ki ahhoz, hogy a megye elnevezése Csongrád-Csanádra módosuljon.

A képen: Csongrád megyét jelző KRESZ-tábla Gádorosnál 2017. október 3-án. Az Országgyűlés ezen a napon elfogadta Csongrád megye nevének Csongrád-Csanád megyére történő változtatását célzó javaslatot. Eszerint a módosítás 2020. június 4-én lép hatályba, Szeged megmaradna megyeszékhelynek. MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Read previous post:
Close