full screen background image
Search
2020. október 21. szerda -
  • :
  • :

A buborékok vonzásában

A buborékok vonzásában

2018.06.13. Császártöltés adott otthont május 15-én a Bács-Kiskun Megye Bora 2018 győzteseinek megválasztásának, ahol a megye legjobb fehér, rozé és vörös borát szakemberekből álló bizottság választotta ki. A legjobb borkategóriák mellett idén – hagyományteremtő céllal – a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza cím is gazdára talált. A megtisztelő címet ifj. Szentpéteri Attila, kiskőrösi borász nyerte el elsőként.

Mióta borászkodsz és miért léptél erre a pályára?

Nagypapám kezdte a szőlőtermesztést és borászkodást a családban. Én a harmadik generációt képviselem, így nem volt nehéz döntés számomra, hogy ezt a pályát válasszam, ebbe születtem bele. Általánosiskola után felkerültem Budapestre. Itt a Soós István Borászati Szakközépiskola után a Corvinus egyetemen végeztem borászként. Diplomamunkámat pezsgőkészítésből írtam és készítettem is 120 palack Sárfehér tradicionális, palackban erjesztett pezsgőt a szakdolgozatom mellé. A buborékok mindig is vonzottak. Szakmai tapasztalat szerzés és nyelvtanulás céljából kimentem Németországba, Rajna vidékére, Oppenheim-be egy jól fejlődő családi pincészethez, egy szüretet elvégezni. Ezután hazakerültem Kiskőrösre, immáron hetedik éve dolgozunk együtt édesapámmal és nagypapámmal.

Milyen újításaid elképzeléseid vannak, mint fiatal borásznak, miben tér el az édesapádtól látottaktól? Engedi-e, hogy új utakat keress, vagy egybecsengő az elképzelésetek?

Természetesen érdekelnek az innovatív megoldások, új fajták és technológiák a hagyományok megőrzése mellett. Ennek megfelelően alakul fajtaszerkezetünk is. 65 hektáron 16 fajtával foglalkozunk, amely 50%-a világfajta, a másik fele pedig tradicionális fajtából áll. Kísérletező szemléletű borászat vagyunk, ezért fiatal borászként én is igyekszem lendületes, fiatalos arculatot kialakítani pincészetünknél. Ez a szemlélet megmutatkozik a divatot is követve borainkon kívül – belül egyaránt, de fontos szempont a hagyományok tisztelete, amelyben megmutatkozik édesapám tapasztalata, jó ízlése, ami nálunk jól együtt tud működni. Ha előfordulnak is néha súrlódások, végül egy pohár bor mellett mindig sikerül közös nevezőre jutnunk.

Milyen életpályát képzelsz el magadnak? Nagybirtokos borász, vagy a minőségi kézműves borok kategóriája a célod?

Célom a prémium kategóriás minőségi palackos borok készítése. Maradandó élményt szeretnék nyújtani azoknak, akik kóstolják a borainkat, ezzel erősítve a Kunsági Borvidék, Kiskőrös és Bács-Kiskun megye hírnevét.

Külföldi útjaidon biztos láttál példaértékű borászatokat és együttműködő régiót, térséget. Mit gondolsz az alföldi borok jövőjéről?

Az Alföldnek van jövője belföldön és külföldön egyaránt, hiszen itt elsősorban könnyedebb, gyümölcsös reduktív fehér és rosé borokat lehet kiválóan elkészíteni, ami manapság a piacokon nagy népszerűségnek örvend. Ezt igazolja vissza számunkra a számos, neves Nemzetközi Borversenyen elért eredmény is. A divatos, könnyed, „populista” borok mellett megtalálható nálunk a komoly érlelhető, testesebb fehér, vörös és késői szüretelésű borok is. A magasabb fogyasztói igényeket, megfelelő szőlőmunkával, odafigyeléssel, jó termőhely kiválasztással, terméskorlátozással, kellő szakmai tapasztalattal lehet kielégíteni, amelyre a Kunsági Borvidék sokoldalúsága, ígéretes és izgalmas terep.

Mi a filozófiád, amely meghatározza a munkád és hatással lesz az általad készített borokra?

Mindig újat tanulni, tapasztalni és ezáltal mindig jobb borokat készíteni, amely örömet okoz a fogyasztóinknak és nem utolsó sorban a családunknak.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, bor, borászat, ifj. Szentpéteri Attila
Close