full screen background image
Search
2019. augusztus 21. szerda -
  • :
  • :

A Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület lett Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete

A Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület lett Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete

2019.02.04. Hagyományos díjátadó rendezvényt tartott a Tolna Megyei Önkormányzat a Civilek Napján. A szekszárdi Vármegyeházába meghívott – elsősorban – civil vendégek közösen ünnepelték az idei díjazottakat. Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet, melyben kiemelte: a civileknek segítő kezekre van szükségük.

Az elnök szerint a civil szervezetek ereje abból fakad, hogy felismerték: közösen többre juthatnak egy-egy cél megvalósítása érdekében. Ezek mind jó ügyek, és rengeteg munka kapcsolódik hozzájuk, melyet azonban szívvel-lélekkel könnyebben el tudnak végezni.

Fehérvári Tamás feltette a kérdést: milyen szerepe lehet a megyének, ha a civil szervezetek jól is működnek. Válaszában kitért arra, hogy a civilek megérdemlik a megye megbecsülését és a figyelmet, ugyanakkor óhatatlanul fontos az utánpótlás kinevelése, melyben sokat segíthetnek a példaképek. Pontosan ezt szolgálja jelen esemény is – világított rá az elnök.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Fotó: Ótós Réka 

Beszédét azzal zárta: még mindig töretlenül hisz abban, hogy a civilek minden egyes mozdulata gyarapít bennünket. Közösséget építenek, ahogy a megye is próbája azt, legfőképpen azzal, hogy mind a 109 településen kezet nyújt a civileknek, és nevén szólít mindenkit. „Azt hiszem, ez a legfontosabb.” – húzta alá.

A beszéd után Komjáthy Tamásné, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke tartott előadást.

Rühl Gizella – Bazsonyi Arany Mecénás Díj

Tolnai vállalkozó, a Tolna megyei kultúra egyik legjelentősebb civil menedzsere. Közel húsz éve működteti az országban – megyei szinten – egyedülálló TolnaArt internetes portált, amely több mint száz Tolna megyei kötődésű alkotót mutat be. Páratlan és rendkívül gazdag magángyűjteménye van Tolna megyei képzőművészek alkotásaiból. Kiállításokat kezdeményez és közreműködik szervezésükben. A fiatal alkotóknak juttatandó Szabó Dezső-ösztöndíj is elsősorban neki köszönhető. Fáradhatatlanul munkálkodik azon, hogy a megye kevéssé ismert művészeit, művészeti értékeit is minél szélesebb körben megismerhesse a nagyközönség.

Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület – Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete

Az egyesület megalakulása óta, szívvel-lélekkel a bogyiszlói hagyományok gyűjtésén, megőrzésén, átörökítésén és Bogyiszló hírnevének öregbítésén fáradozik. Küldetésük, hogy megőrizzék a település szokás-, viselet-, és énekhagyományát, és át is adják azt a fiatal korosztálynak, minél szélesebb körben. Nagyban segítették a Tájház létrejöttét, de a települési rendezvények sikeréhez is folyamatosan hozzájárulnak. Nívódíjjal, Kiváló Együttes címmel, Menettánc Különdíjjal ismerték el nagyszerű tevékenységüket.

Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület – Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete – Különdíj

Hosszú múltra visszatekintő szekszárdi egyesület, amely csaknem húsz éve végez szociális tevékenységet, családsegítést, idősgondozást. Szívügyük a megyeszékhely kulturális értékeinek megőrzése is, így ehhez kapcsolódóan – az örökség továbbadásának jegyében – folytatják oktató, nevelő missziójukat.

Gyöngysor Alapítvány – “Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” – Különdíj

A tíz éve működő alapítvány közösségi pszichiátria keretében segíti a mentális betegeket egész évben, hogy vissza tudjanak illeszkedni a munkába. Tevékenységük hiánypótló, a legnagyobb céljuk, hogy az embereket étellel, lélekvédelemmel, előadásokkal segítsék. Állandó kapcsolatban vannak a rászorulókkal, mindig elérhetőek számukra.

Fotó: Ótós Réka

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in civil szervezetek, elismerések, Fehérvári Tamás, Szekszárd
Close