full screen background image
Search
2020. április 7. kedd -
  • :
  • :

A befektetésösztönzésről tárgyalt Csongrád megye vezetése

A befektetésösztönzésről tárgyalt Csongrád megye vezetése

2020.02.03. Egységes megyei arculat, megfelelő adatbázis és információs hálózat kell ahhoz, hogy a jövőben a befektetők érdeklődését növelni lehessen Csongrád megye iránt. Ez hangzott el azon a személyes egyeztetésen, amelyet Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Csáki Béla alelnök folytatott Szabó Mártonnal a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgató-helyettesével, Ópusztaszeren. A vezetők a két szervezet közötti, szorosabb együttműködés lehetőségeiről is tárgyaltak.

A Csongrád Megyei Önkormányzat új vezetése egyik legfontosabb célként fogalmazta meg azt, hogy az eddigieknél szélesebb körben és hatékonyabban kívánja segíteni a megye települési önkormányzatainak és gazdasági szereplőinek munkáját. Egyfajta szolgáltató megyeként továbbra is segítséget nyújt a települési pályázatok előkészítésében, a projektek menedzsmentjében és megvalósításában, de a turizmus területén megyei szintű együttműködések kialakítására törekszik, a klímavédelem és az éghajlatváltozás kapcsán pedig a lakosságot, a vállalkozásokat és az intézményeket egyaránt megszólító, konkrét lépésekre készül.

Ebbe a sorba illeszkedik a befektetés-ösztönzési tevékenység erősítése is, hiszen a legtöbb kis település nem rendelkezik önálló kapacitással, megfelelő mérettel és gazdasági súllyal ahhoz, hogy területére új befektetéseket, fejlesztéseket vonzzon. A Csongrád Megyei Önkormányzat viszont képes arra, hogy hatékonyan hangsúlyozza a megye gazdasági és földrajzi előnyeit, segítse a terület fejlődését. Ez a szándék egyezik a HIPA – rajta keresztül pedig a kormányzat- által is megfogalmazott céllal, hogy enyhíteni szükséges az új befektetések Közép- és Nyugat-magyarországi fókuszát, és a lehetőségekhez mérten minél több fejlesztést kell a Dél-Alföld és Kelet-Magyarország irányába terelni.

A Csongrád Megyei Foglalkoztatási Együttműködési Program – ismertebb nevén paktum – jelen állás szerint ez év közepéig finanszírozási hátteret nyújt a megyei befektetés-ösztönzési tevékenység fejlesztéséhez. A mostani egyeztetés azonban már körvonalazta azokat a kölcsönösen hasznos együttműködési területeket, ahol a HIPA és a Csongrád Megyei Önkormányzat hosszú távon is segíteni tudják egymás munkáját, segítve ezzel a térség gazdasági fejlődését.

Forrás: Csongrád Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Csáki Béla, Csongrád megye, foglalkoztatás, Gémes László, önkormányzat
Close