full screen background image
Search
2020. október 30. péntek -
  • :
  • :

A 17-ES Honvéd Gyalogezred hőseire emlékeztek a Zichy ligetben

A 17-ES Honvéd Gyalogezred hőseire emlékeztek a Zichy ligetben

2020.07.21. A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja alkalmából idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe.

A déli front helyi hőseinek tiszteletére az Önkormányzat, a közhivatalok, a fegyveres és rendvédelmi szervek, a honvédelmi hagyományokat ápoló szervezetek képviselői és a civil emlékezők is fejet hajtottak. Emlékező beszédében Vadon Gábor, a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának az elnöke az ezred történetét foglalta össze, benne Márkosfalvi Sipos Gyula szerepének méltatásával, aki emberséggel, leleményességgel és hősiességgel vezette a rábízott egységeket.

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja a második isonzói csata napjához kötődik. Az ezred – miután megjárta a Kárpátokat, harcolt az orosz csapatok ellen – 1915-től az olasz fronton töltött be fontos szerepet, főként a Doberdón és környékén vívott állóháborúban, ami az önfeláldozó kötelességtudat, az emberi tragédiák és óriási anyagi veszteségek szimbolikus helyszíne lett. Az ezred többízben elveszítette a fegyvereinek jó részét, és hatalmasak voltak az emberveszteségek is.

Vadon Gábor, a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának az elnöke „Trianon 100 éves árnyékában”, a második isonzói csata évfordulója előtt egy nappal felelevenítette a gyalogezred történetét. A beszédben szólt a város díszpolgáráról, a katonai leleményességéről és hősiességéről ismert Márkosfalvi Sipos Gyula honvédezredesről, aki „1915-től nagy emberséggel és eredményesen vezette a rábízott egységeket, öt isonzói csatában vezényelte győzelemre ezredét, a háború végén pedig – a rendkívüli ember veszteségek dacára – rendben vissza vezette azt Székesfehérvárra.” Az ezred 1918 decemberében szűnt meg, majd a 69. gyalogezredből és a 17. gyalogezredből alakult meg a 17. magyar gyalogezred, ami a későbbi székesfehérvári magyar királyi 3. Szent István gyalogezred jogelődje. Vadon Gábor főhajtással fejezte be beszédét, a hős katonák emléke előtt tisztelegve.

Az ünnepségen Rásky Gergő, a X. Fehérvári Versünnep különdíjasa Juhász Gyula Csodálatos napok című versét adta elő. A megemlékezést koszorúzás zárta: Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Lehrner Zsolt alpolgármester és Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató közösen hajtottak fejet, majd a közhivatalok, a fegyveres és rendvédelmi szervek, a honvédelmi hagyományokat ápoló szervezetek képviselői és a civil emlékezők is elhelyezték koszorúikat, virágaikat az emlékműnél.

szekesfehervar.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Fejér megye, megemlékezés, Molnár Krisztián
Close